Alla pratar om artros…..

Vad är artros

Men vad är artros?

Artros kommer från grekiskan och betyder sjuk led. En led förenar två bendelar och fungerar som ett gångjärn mellan dem och möjliggör rörelse.

Artros beror på en inflammation i ledkapseln och orsakerna till inflammationen kan vara många. Det finns immunmedierade sjukdomar som t ex reumatism, eller infektiösa sjukdomar där bakterier har kommit in i leden och orsakar en reaktion, eller en stukning där ledkapseln har skadats i samband med att leden utsatts för en kraftig sträckning åt något håll. Den vanligaste orsaken till artros är dock att det finns en lindrig instabilitet i leden som gör att den ständigt stukas lite grann och det ger en inflammation i kapseln som blir öm och varm. Instabiliteten kan komma av att leden är lite felkonstruerad från början eller att den har slitet ledbrosk.

Det första symptomet på artros är smärta. I början kan det visa sig som en stelhet när hunden har legat stilla och ska resa på sig. Den kan då halta några steg eller gå lite styltigt tills den har värmt upp. Denna stelhet kan variera från dag till dag och blir ofta kraftigare om hunden har motionerat kraftigt dagen innan.

Stelheten blir ofta mer och mer långvarig och till slut haltar hunden hela tiden. Då gör det ont hela tiden. Även när hunden ligger still. Många djurägare tror inte att hunden har ont för att den inte gnäller, men om man tänker efter så kan vi människor också ha värk utan att vi hela tiden säger ”aj!”. Hältan är ett tecken på att hunden har ont vid varje steg och därför försöker avlasta benet som gör ont.

En halt hund ska alltid undersökas då det inte är acceptabelt att låta en hund lida.

Det som bl a sker i den inflammerade leden är att pH:t går ner i ledvätskan och detta sliter på ledbrosket som både blir skadat av den sura ledvätskan och som dessutom inte får lika mycket näring från den sjuka ledvätskan. Det blir så småningom sprickor i det slitna brosket och nerver i benet under brosket exponeras vilket får till följd att leden blir mer om mer smärtsam. Brosket får dessutom en mindre stötdämpande effekt och det leder till obehag och smärta. I slutskedet kan allt brosk ha slitits ner och det blir då ben mot ben i leden vilket är fruktansvärt plågsamt för djuret.

Ledkapseln blir först svullen och öm och producerar mer ledvätska som gör att leden även börjar bukta (man säger ibland att man har ”vatten i leden”). Inflammationen skadar ledkapseln som sen övergår till att bli mer och mer ärromvandlad och stel.  Ledens rörlighet minskar och hunden blir stelare och stelare.

Eftersom det är en instabilitet som orsakar inflammationen så försöker kroppen att förhindra detta med att göra leden så stel som möjligt. I nästa steg så börjar ledkapselns fästen att förbenas. Det är det som syns på röntgen och som man kallar benpålagringar. Benpålagringarna ökar och i långt gångna fall kan hela ledkapseln bli benomvandlad. Då har kroppen själv ”stelopererat” leden.

Hela denna process är otroligt smärtsam och inget man ska låta sin hund gå igenom.

Artros drabbar oftast hundar som är över 5 år men hundar som har tillväxtskador i sina leder (t ex armbågsledsdysplasi eller höftledsdysplasi) kan visa tecken på artros redan vid 8 månaders ålder eller tidigare. Det är främst större raser som drabbas av detta men man ser det på alla raser och även katt.

Vad kan man göra åt en hund med kronisk artros?

Man brukar på engelska prata om artrosens A B C D E.

A smärtstillande

A står för smärtstillande (Analgesia) och det är det första man sätter in. Ofta är det någon antiinflammatorisk medicin som t ex carprofen (Rimadyl), firocoxib (Previcox) eller meloxicam (Metacam). Det finns många antiinflammatoriska mediciner för djur och de flesta brukar fungera. Det man ska tänka på är att inte ta mediciner avsedda för människor för hundar kan ha svårt att bryta ner vissa av dessa och kan bli ordentligt förgiftade. De antiinflammatoriska medicinerna hjälper både till att minska inflammationen i leden och har även en rent smärtstillande effekt. Man tror även att medicinerna bromsar sjukdomen lite genom att minska inflammationen i leden. Vissa hundar behöver bara en kur på 2-4 veckor och kan sen fungera på sjukgymnastik och fodertillskott, medan andra behöver stå på antiinflammatorisk medicin livet ut för att inte ha ont. Sen finns det även en medicin som heter carthrophen som man ger i form av en kur med injektioner en gång i veckan fyra gånger och sedan var tredje månad. Den agerar också antiinflammatoriskt men på ett annat sätt än de andra medicinerna och kan därför ges samtidigt. I riktigt avancerade fall där inga mediciner hjälper längre kan man i vissa leder injicera kortison. Men det är inte alltid det har effekt.

B kroppsvikt

B står för kroppsvikt (Body weight) och hur tung hunden är har en större betydelse för hur ont den har än man kan tro. Övervikt är mycket tungt att bära på när man har ont i lederna. Om hunden dessutom haltar och avlastar ett ben så fördelas övervikten på tre ben och de får då bära ännu mer än de är gjorda för. Det kan leda till andra skador som t ex korsbandsruptur eller seninflammationer pga överbelastning. Om man har en hund som har artros och som är överviktig så är bantning den viktigaste behandlingen. Att banta en hund kan vara otroligt svårt samtidigt som det är otroligt lätt eftersom ägaren helt kontrollerar vad hunden får i sig. Sen gäller det att kunna stå emot de bedjande ögonen och den viftande svansen…. Bantningsfoder är det bästa sättet att banta en hund som har ont i sina leder eftersom det kan vara svårt att komma upp i en sån mängd motion att man får fettförbränning. En rejäl viktnedgång kan göra att man får en helt ny hund som vill röra sig och inte har ont.

C kontroll

C står för kontroll (Control) och med det menas att man ska ha kontroll över hundens liv och vad som kan förvärra eller vara olämpligt för den med tanke på artrosen. Exempel på detta är att ha en ramp som hunden kan gå in och ur bilen på för att minska hopp och risk för skador. Eller att hindra hunden från att springa upp och ner i trappan i huset. Begränsa lek med andra hundar och/eller med t ex boll är viktigt då hunden själv inte känner när den måste börja ta det lugnt. Det kan också vara att sätta ett ledskydd eller en linda över en ond led som stöd när hunden går ut på promenad.

D fodertillskott

D står för foder och fodertillskott (Dietary management). Det finns en mängd olika foder och fodertillskott på marknaden som är gjorda för hundar som har ont i sina leder. Det vanligaste som de flesta har hört talas om är glukosamin (t ex Seraquin). Det är något man även ger till människor med ledproblem (då heter det t ex Artrox). Det finns många olika märken och man ska vara lite skeptisk och läsa innehållsförteckningen ordentligt. Fodertillskottet ska innehålla glukosamin och chondroitinsulfat eller chondroitinhydroklorid. Doseringen brukar stå på förpackningen. Ett annat tillskott som är bra för inflammerade leder är fettsyror från fiskolja. De kallas också för EPA (eikosapentaensyra) eller Omega-3. Det är essentiella fettsyror som har en antiinflammatorisk effekt och därför kan minska behovet av antiinflammatoriska mediciner eller öka deras effekt. De finns i form av kapslar eller i pumpflaska som man pumpar direkt på maten. Ett tredje nytt tillskott är RNas-berikat laktoferrin (NEO-K9) som stimulerar bennybildningen i skelettet vilket ger starkare ben och det har även kliniskt bevisad effekt på ömma leder. Det är även idealiskt att ge om din hund behöver genomgå någon benoperation pga sina ledskador som t ex en artroskopi, TPLO för korsbandsskada eller patellaoperation eftersom det stimulerar läkning av skelettet.

Det finns foder som redan innehåller glukosamin och essentiella fettsyror. Exempel på sådana foder är Specific CJD (Joint Support), Royal Canine Mobility eller Hill’s j/d. Dessa foder är dessutom anpassade för hundar som rör sig lite mindre så de innehåller lite mindre energi. De tillskott som finns i fodren kan man även ge själv om hunden är i behov att stå på ett specialfoder av andra orsaker (t ex allergier, urinsten eller något annat). Dock innehåller specialfodren ej RNas-berikat laktoferrin men detta kan man komplettera med separat.

E motion

E står för motion (Exercise). Hundar som har artros i sina leder ska inte bli soffpotatisar. De ska gärna röra på sig men det ska vara på deras villkor. Man ska alltså inte tvinga en halt hund att motionera. Men simträning kan vara väldigt bra för att få igång musklerna och även bygga muskler så att leden avlastas lite. Halta hundar förlorar väldigt snabbt muskelmassa och då inleds en ond spiral där hunden blir svagare och svagare och får mer och mer ont. Så ett besök till sjukgymnasten är ett måste för att gå igenom vilken träning som kan hjälpa hunden utan att skada den. Då går man även igenom stretching och massage som kan hjälpa hunden att få tillbaka lite mer rörlighet och öka genomströmningen av blod i ömma och trötta muskler.

Många ser på sina trötta och halta hundar och tänker att ”ja, ja, han börjar bli gammal nu” och tänker inte på att hunden kanske har ont och skulle kunna må mycket bättre om den fick medicin och fodertillskott. Jag har sett så många hundar som har blivit som valpar igen när de har fått rätt medicin och det är först då djurägaren förstår hur mycket hunden har lidit. Symptom på värk kan vara trötthet, flåsighet, aggressivitet, passivitet, matleda och att hunden börjar gå bakom djurägaren trots att den alltid brukade gå framför innan.

Låt er gamla hund få en värdig ålderdom!

Christophe Bujon

Leg veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar.


Christophe Bujon, leg vet, specialist i hundens och kattens sjukdomar. Veterinär 1996, arbetade på Kalmar Djursjukhus 1997-1999, ortoped och ansvarig för kirurgi Regiondjursjukhuset Bagarmossen 2000-2007, ortoped och chefveterinär kirurgi Evidensia Södra Djursjukhuset i Stockholm 2007-. Husveterinär på TV4 Nyhetsmorgon 2010-. Examinator i Examinations- och styrkommittén specialistutbildningen hund och katt.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer granskas först innan publicering